Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Akut csalánkiütésA heveny csalánkiütés általában egy nap alatt, gyakran néhány óra alatt lezajlik. Azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert előfordulhat, hogy az anafilaxia bevezető reakciójaként jelentkezik, de szerencsére a hiperszenzitivitás ezen legsúlyosabb reakciója ritkán lép fel. 
 

Heveny csalánkiütésnél a viszkető piros foltok az allergénnel való találkozás után szinte azonnal megjelennek. A tünetek intenzitása nagyon különböző. Enyhe esetben a bőrön néhány elszórtan elhelyezkedő, változó méretű, rózsaszínű, viszkető duzzadt folt jelenik meg. Súlyosabb esetekben az erőteljesebben kialakuló ödéma miatt a foltok inkább fehérek, mint rózsaszínűek. Ha a bőr mélyebb rétegeit is érinti, akkor az ödéma a test különböző részein torzulást okoznak, leggyakrabban az arcon, szemhéjakon, ajkakon, kézfejen. E súlyosabb esetekben azonnal gyógyszerrel kell enyhíteni a tüneteket, ha nincs kéznél az ismert szer, akkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Ha az ödémas duzzadás a test több részén – ajak-, szem-, nyelv-, arc-, végtag – szinte egyidejűleg jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni.
 

A csalánkiütés heveny formáját leggyakrabban valamilyen élelmiszer, alkohol, koffein, illetve rovarcsípés okozza. De gyakori a napfény, vagy a nagyon hideg okozta kiütés is, illetve a kozmetikumok, vegyi anyagok által kiváltott allergiás reakció. Ritkább esetben a heveny csalánkiütés okozói lehetnek gyógyszerek, különösképpen az antibiotikumok, egyes lázcsillapító szerek és fájdalomcsillapító szerek.


Kezelése lsd. Csalánkiütés kezelése

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!