Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az angioödéma (angioneurotikus ödéma) a csalánkiütés mellett a bőr allergiás tüneteinek leggyakoribb előfordulása. Az angioödéma a bőr alatti szövetek nagy területeinek duzzanata, érintheti a kezek, lábak, szemhéjak, ajkak, vagy a nemi szervek egy részét, vagy egészét. Esetenként a száj, torok, vagy a légutak nyálkahártyája is megduzzad, mely nehézlégzést, súlyos esetekben akár fulladást okoz. 

Kezelése:
Az enyhe angioödémás területek viszketését az antihisztaminok részben enyhítik, és csökkentik a fellépő duzzanatot. 
Súlyosabb tünetek esetében kortikoszteroidokat rendelnek, ha minden egyéb kezelés hatástalan. A kortikoszteroidokat a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák a komoly mellékhatások elkerülése érdekében. 
Ha a súlyos angioödéma nyelési vagy légzési nehézséget esetleg eszméletvesztést okoz, azonnali beavatkozásra van szükség.

Az angioödéma lehet idült, hosszú időn keresztül fennálló. Sok esetben a kiváltó ok nem, vagy nagyon nehezen azonosítható. Ezekben az esetekben felmerülhet pajzsmirigy-rendellenesség gyanúja, de általában egyes, tudtunk nélkül fogyasztott anyagok (pl. ételadalékok, tartósítószerek, ételfestékek) vagy gyógyszerek (pl. aszpirin vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók) is kiválthatják. A csalánkiütések nélkül megjelenő idült angioödéma öröklött is lehet.


A szócikkhez társított címkék:
allergia , angioödéma
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!