Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A bakteriológia a baktériumokkal foglalkozó szakiránya több tudományágnak, a baktériumok alaktani és élettani tulajdonságait tanulmányozza. Az orvosi bakteriológia a baktériumok emberi szervezetre gyakorolt hatásaival és a baktériumok okozta betegségekkel foglalkozik.

A tudománytörténeti források szerint a 17. században egy holland tudósnak sikerült meglátnia először baktériumot egy kétszázszoros nagyítású mikroszkópban. A 19. században Pasteur tevékenysége nagy lökést adott a bakterológiai kutatásoknak. Pasteur ismerte fel és bizonyította a mikrobák szerepét az erjedési folyamatban, illetve a fertőzésekkel kapcsolatban. A 19. század közepén Semmelweis Ignáccal nagyjából egy időben egy angol sebész (Joseph Lister) is felismerte, hogy a sebfertőzés okozói a baktériumok, és az orvosi eszközök sterilizálásával megakadályozhatók e fertőzések.

A magyar szülész-nőgyógyász, Semmelweis Ignác a gyermekágyi lázzal kapcsolatban fejtegette, hogy a „bomlott szerves anyag”, a bonctermekből áthurcolt kórokozók nyílt sebekbe kerülve súlyos következményekkel jár. Robert Koch (19. század) német orvosbiológus – aki a tébécével kapcsolatos kutatásaiért később Nobel-díjat kapott – több baktériumfajt azonosított, jelentősen bővítve az elkülönítésre szolgáló laboratóriumi technikákat. Így azonosította a tuberkulózis, a lépfene és a kolera kórokozóját. Bár sok patogén baktériumot azonosítottak a gyógyszer, az antibiotikum előállítása a 20. század elejéig váratott magára. Paul Ehrlich a Treponema pallidum nevű spirochaetát szelektíven festő anyagban cserélt ki a komponenseket oly módon, hogy az új keverék a szifiliszt okozó patogént szelektíven elpusztította. Kutatási eredményeiért szintén Nobel-díjat kapott.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!