Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Latin: facialis paresis (faciális parézis)

Ismeretlen eredetű, a mozgató idegsejteket érintő bénulást jelent, mely az arcidegre terjed gyulladásos folyamathoz társulva. A herpes simplex vírus, mint kórokozó szerepe lehetséges, de tanulmányok nem támasztották alá.Bell féle bénulás tünete az arcidegbénulás
 
Tünetek:
Az arcideg bénulás tünetei jellegzetesek. Hirtelen kezdődik, majd néhány napig tovább súlyosbodik. Fül környékén érezhető fájdalom. A beteg arcát merevnek, gyengének érzi, mintha az arcának a középvonal egyik oldalra tolódna el. Az azonos oldali szem zárása nehezített, gyakori a rágás-, és ízérzészavar. Ha a fül beidegzése is érintett, a hallás rendkívül érzékennyé válik, kisebb ingerek is kellemetlenek lesznek.
 
Lefolyás:
A betegek nagy része spontán magától meggyógyul. Kisebb részüknél a javulás nagyarányú és csak enyhe maradványtünetek észlelhetők. Kb. 10%-nál az arc tartós torzulása megmaradhat.
 
Kezelés:
Legtöbb esetben nem szükséges a gyógyszeres kezelés. Akkor válik szükségessé, ha már a kezdeti jeleknél a kedvezőtlen kimenetel látható. Teljes bénulásnál, erős fájdalom esetén szteroid és vírusellenes gyógyszerek adása indokolt.


A szócikkhez társított címkék:
bénulás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!