Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bőrbiopszia

A bőr szövettani vizsgálata.

 

A bőrön észlelt elváltozás, kóros képlet diagnosztizálására alkalmas. A mintavétel helyi érzéstelenítésben történik, mely lehet felületes, ez azt jelenti, hogy érzéstelenítőt, pl. lidokaint oldat formájában vagy fagyasztásos technikát használnak, illetve lehet infiltrációs, mikor az érzéstelenítőt injekcióval a bőrbe juttatják.

 

Az érintett bőrfelületről szikével vagy egy speciális körkéssel mintát vesznek. A mintát mikroszkópos vizsgálattal analizálják, további elemzés miatt immuntechnikán alapuló vagy elektronmikroszkópos vizsgálatra is sor kerülhet.

A vizsgálat során fontos, hogy beteg tudassa orvosával fennáll-e érzéstelenítővel szembeni túlérzékenység, allergia, vérzékenység, illetve szed-e véralvadásgátló szereket.

 

Általában a kimetszés helyén nem túl nagy seb marad, varrni sokszor nem szükséges. Víz néhány napig nem érheti, az izzadást kerülni kell.

 

A szövődmények száma minimális, ér- vagy idegsérülés, sebfertőzés, hegképződés előfordulhat, valamint érzéstelenítővel szembeni allergia is.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!