Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bordaporcgyulladás - costochondritis, sternocostalis costochondritis

 

A bordák csontos és porcos része közti átmenet nem gennyes gyulladása. 

 

A mellkast alkotó bordák porcainak gyulladása általában hirtelen kialakuló és nagyon intenzív fájdalmat okoz. Leggyakrabban a harmadik-negyedik bordán alakul ki, a fájdalom a mellkas elülső felszínén, a szegycsont körül jelentkezik. A fájdalom fokozódik, ha a szegycsontot vagy a szegycsonthoz közeli bordákat megnyomják. A mellkasból kiinduló számos ideg miatt a fájdalom gyakran a vállba és a karba is kisugárzik. Minthogy a beteg a mellkasán érzi a fájdalmat, tévesen szívfájdalomra gyanakodhat, de szívinfarktus esetén a fájdalom kiterjedtebb és a mellkasfal nem érzékeny. Tovább fokozza a keveredés lehetőségét, hogy a fájdalom többnyire egyoldali, általában a bal oldalon észlelhető, illetve előfordulása gyakoribb stresszes körülmények között, valamint olyanoknál, akiknek korábban már volt valamilyen szívpanaszuk, -betegségük. Éppen ezen okok miatt a costochondritist mindig különös óvatossággal kell kezelni, a legkisebb kétség esetén is alapos kivizsgálás szükséges.

 

Tietze-szindrómáról (Tietze's syndrome) akkor beszélünk, ha a fájdalmas területeket bőrpír, illetve duzzanat is érzékelhető. Az egyszerű bordaporc gyulladás abban különbözik a Tietze-szindrómától, hogy utóbbiban jellegzetes a porc duzzanata, míg a costochondritisben ilyet nem látunk.

 

E betegség oka gyakran ismeretlen, de sérülés (mellkast érő ütés), megerőltető fizikai aktivitás és [felső légúti fertőzés]? is előidézheti. Pihentetéssel, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapító szerek alkalmazásával rendszerint néhány hét alatt gyógyítható. Elhúzódó kórlefolyás vagy a kezelésre nem reagáló esetekben a fájdalmas bordarész műtéti eltávolítása gyors gyógyuláshoz vezet. 

 


A szócikkhez társított címkék:
bordaporcgyulladás , fájdalom , Mellkas , Tietze-szindróma
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!