Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: botulismus
Kórokozója a Clostridium Botulinum, melynek toxinja a felelős a betegség kialakulásáért. A fertőzés rendszerint a kórokozóval fertőzött, házilag tartósított élelmiszerek fogyasztását követően fordul elő.
 
Kialakulása:
A kórokozó toxinja megakadályozza az ideg-izom kapcsolatokban az acetilkolin, ingerület átvivő anyag felszabadulását. Így a ezek a kapcsolatok blokkolódnak, emiatt az idegi ingerületvezetés zavart szenved, melynek következtében az izmok működése is.
 
Tünetek:
A fertőzött étel fogyasztása után 72 órán belül jelentkeznek, és utána még néhány napig rosszabbodhatnak. Az előzőleg egészséges egyén hirtelen kialakuló gyengeségre panaszkodik, jellegzetes a kettőslátás, arcideg gyengeség, nyelési zavar. Orrhangú beszéd jelentkezik, majd légzési nehézség és izomgyengeség. Szájszárazság, székrekedés lehet.
 
Kezelés:
Légzési nehezítettség esetén kórházi ellátás, gépi lélegeztetés válhat szükségessé.
 
Bejelentési kötelezettség:

A diagnózis gyanúja esetén a fertőzést a helyi egészségügyi hatóságnak (ÁNTSZ) be kell jelenteni és a fertőzött ételből valamint a vérből mintát kell küldeni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!