latin: botulismus
Kórokozója a Clostridium Botulinum, melynek toxinja a felelős a betegség kialakulásáért. A fertőzés rendszerint a kórokozóval fertőzött, házilag tartósított élelmiszerek fogyasztását követően fordul elő.
Kialakulása:
A kórokozó toxinja megakadályozza az ideg-izom kapcsolatokban az acetilkolin, ingerület átvivő anyag felszabadulását. Így a ezek a kapcsolatok blokkolódnak, emiatt az idegi ingerületvezetés zavart szenved, melynek következtében az izmok működése is.
Tünetek:
A fertőzött étel fogyasztása után 72 órán belül jelentkeznek, és utána még néhány napig rosszabbodhatnak. Az előzőleg egészséges egyén hirtelen kialakuló gyengeségre panaszkodik, jellegzetes a kettőslátás, arcideg gyengeség, nyelési zavar. Orrhangú beszéd jelentkezik, majd légzési nehézség és izomgyengeség. Szájszárazság, székrekedés lehet.
Kezelés:
Légzési nehezítettség esetén kórházi ellátás, gépi lélegeztetés válhat szükségessé.
Bejelentési kötelezettség:
A diagnózis gyanúja esetén a fertőzést a helyi egészségügyi hatóságnak (ÁNTSZ) be kell jelenteni és a fertőzött ételből valamint a vérből mintát kell küldeni.