Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A terhesség utolsó hónapjában szokott sor kerülni az úgynevezett BSH-szűrésre, mely egy B-csoportú sztreptokokkusz baktérium kimutatására szolgál a hüvelyváladékból, esetleg vizeletbő‘l. A várandós nő‘k tizenöt-húsz százaléka tünetmentes hordozó. Általában nem veszélyezteti a kismama egészségét, ezért kezelést sem igényelne. Mivel azonban a baktérium átjuthat a magzatba, illetve születés közben megfertő‘zheti, és súlyos lefolyású megbetegedést okozhat, célszerű elvégezni a tesztet.

 

A baktériumot hordozó anyák kisbabáinak egy-két százaléka fertőző‘dik, s a fertőzöttek öt százalékánál halálos kimenetelű a betegség. Ha a teszt pozitív, antibiotikum-kezelést kap az anya, amellyel jó eséllyel megelő‘zhető‘ a baba fertő‘ző‘dése.

 

Magyarországon nem kötelező‘ a terhes nő‘k sztreptokokkuszra való szűrése, és az orvosok egy része nem is tartja ezt fontosnak, mert nincs olyan módszer, amely megbízhatóan kimutatná, hogy valaki hordozza-e a B típusú sztreptokokkusz baktériumot.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!