Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bursitis a nyálkatömlő-gyulladás orvosi neve. A nyálkatömlő egy kisméretű, folyadékkal teli zsák, ami egy párna szerepét tölti be a csontok, izmok és inak között.

Kiváltó ok:

A „védőpárna” gyulladását sok minden kiválthatja, például a szokatlan megterhelés vagy testmozgás, a nem megfelelő lábbeli hordása, gyulladásos folyamatok vagy a köszvényes húgysavlerakódás. Kialakulhat akár egy erős ütéstől, vagy a véráramba bejutó baktériumok is okozhatják. A bursitis általában a térdet érinti, nagyobb a kockázata azoknál az embereknél, akik sokat térdelnek (pl. kertészkedés, takarítás közben).

A másik gyakori terület a könyök. Az órákon át könyökükre támaszkodó diákok különleges hajlamosak erre a betegségre.

Kezelése:

A kezelési mód a kiváltó októl függ. Ha mechanikai károsodásról van szó, akkor a legjobb kezelés az érintett testrész védelme, pihentetése, illetve jegeléssel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel gyorsítható a gyógyulás folyamata.

Bakteriális eredetű bursitist enyhe fertőzés esetén antibiotikummal kezelik. Súlyosabb esetben műtét is szükséges lehet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!