Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A calici vírus a leggyakrabban hasmenést okozó vírusok egyike, a rotavírus, enteralis adenovírus és az astro- és coronavírus mellett. Calici - a leggyakrabban hasmenést okozó vírusok egyike
A környezeti hatásoknak relatíve ellenállnak, de a szervezetünkben már elég kevés (<20-100) részecskeszámban is betegséget okozhatnak.

A calici vírus terjedése:

Leggyakrabban beteg személlyel való érintkezés, kézfogás, vagy vírusos tárgyak érintése során terjed. Elkaphatjuk még a calici vírust élelmiszerek vagy víz útján is.
A vírust hányadékunkkal és székletünkkel ürítjük, és a hányadékunkból elpárolgó, vírussal szennyezett aerosol is terjeszti a fertőzést. A járvány legsűrűbben zárt közösségekben jelenik meg.

Mielőtt a klinika tünetek megjelennének, a vírus már előtte a szervezetünkben megjelenhet, és a klinikai gyógyulás után még 1-3 napig is ürülhet a szervezetünkből. A vírussal szembeni immunitásunk nem tart sokáig, a felépülés után újra megfertőződhetünk a calici vírus egy újabb változatával.

A calicivírus-fertőzés tünetei:

Jellemző rá a 24 és 36 óra közötti lappangási idő, valamint a fertőzött személy hány, hasmenése van, emelkedik a testhőmérséklete, és hastáji fájdalmai vannak, de előfordul, hogy fáj a feje, és izomfájdalmai is vannak. A gyógyulás hozzávetőlegesen 1-3 nap, de lehetnek szövődmények is a gyors só és folyadékvesztés miatt.

A calicivírus-fertőzés megelőzése
A fertőzésre nincs oltóanyag, ezért a legjobb megelőzési módszer a higiénés szabályok betartása. Megbetegedés esetén ajánlott otthon maradni, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Mivel a vírus több napig életben marad, klórtartalmú szerekkel fertőtlenítsünk a wc-ben, fürdőszobában.
 


A szócikkhez társított címkék:
fertőzés , vírus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!