Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Cantharis vesicatoria (Canth.) szárított kőrisbogárporból készül. Hatóanyaga a cantharidin. A cantharidin kémiai felépítése
Gyors és erőteljes hatású, heveny, mélyre ható szer.
 
Célszervek:
 
A Cantharis gyógyszerképére jellemző valamennyi nyálkahártya súlyos, erős, hirtelen fellépő gyulladása, mely leginkább a húgyivarszervek területére terjed ki. Erős affinitással bír a bőr iránt is. Gyakran terjednek át a gyulladásos folyamatok a legkülönfélébb szervekre, melyekben elhalások és gangrenozus tünetek jelentkeznek, de befolyásolja a savóshártyák működését is, melyeken a Cantharis hatására fokozott mértékű savókilépés figyelhető meg.
 
Indikációk:
[hólyaggyuladás]?
[bőrgyulladás]?
 
A Cantharis az akut és szubakut hólyag- és húgycsőgyulladás speciális szere, de akut nephritis és pyelonephritis esetén is ajánlják.
 
Tünetek:
  • A szájüregben jelentkező tünetek a heveny gyulladás képét mutatják: 
  • álhártyás elváltozások az ajkakon, az [íny]?en és a száj nyálkahártyáján.
  • A nyelv széli része erősen kipirult, nyers húsra emlékeztető az állapota
  • Esetenként apró álhártyákkal fedett fekélyek is megfigyelhetők.
  • A [gégefő]? görcse miatt légzési nehézség alakulhat ki.
  • A légcsőben és a bronchusokban sűrű, nyúlós, ragacsos nyálka termelődik.
  • A pulzus kicsi, kemény, gyors és szabálytalan, s ennek megfelelő a szívverés is.
  • Heveny gyulladásos tüneteket mutat a gyomor - béltraktus szerveinek nyálkahártyája is.
 
A hólyag és a húgyvezető nyálkahártyájának gyulladásos izgalma többnyire fertőzéses alapon alakul ki, azonban nedvesség vagy felfázás hatására is létrejöhet. Ez klinikailag gyakori fájdalmas vizelési ingerben nyilvánul meg. 
A távozó vizelet gyakran véres és zavaros, fehérjét és nyálkát is tartalmazhat. Laborvizsgálattal a pH érték, a vörös- és fehérvérsejtek számának emelkedése, valamint a hólyag falának rétegeiből származó hámsejtek, továbbá kristályok mutathatók ki a vizeletben.
 
A szer rendkívül mélyreható, hatása gyorsan jelentkezik és széles a regulációs spektruma, olyannyira, hogy helyettesítheti az antibiotikumokat és a spasmolytikumokat is. 
 
A tünetek már a beadást követő 6-12 órán, de legkésőbb 24 órán belül jelentősen javulnak.
 
További felhasználási lehetőség a [bőrgyulladás]?ok gyógykezelése. A bőr kipirult, égő, fájdalmas és viszket. Az erythemás tünetek mellett hólyagocskák is láthatók, melyekből később gennyes pusztulák és fekélyek alakulnak ki. Orbáncos elváltozások is lehetnek, melyek üszkösödésre hajlamosak. Csalánkiütés és ekcéma jellegű bőrbántalmak mellett – mint kiegészítő szer – éppen a vizeletkiválasztó rendszerre gyakorolt hatása révén – jó eredménnyel alkalmazható másod- és harmadfokú égések esetén

 


A szócikkhez társított címkék:
homeopátia , Homeopátiás gyógyszerek , homeopátiás szer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!