Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A citomegalovírus (CMV) a leggyakoribb magzati fertőzést okozó vírus. A fertőzés gyakran tünetmentes. Magyarországon a nők 80 %-a szeropozitív, azaz átesett a fertőzésen. A szeronegatív terhesek 2-4 %-ában lehet számítani magzati fertőzésre. Hazánkban 100 újszülöttre jut egy CMV-fertőzés. A magzatok 5%-a meghal, többnyire vetélés következik be. A magzati CMV fertőzések 10 %-a súlyos elváltozásokkal jár, melyek többnyire az agyat és az idegrendszert érintik. A súlyosság a fertőzés időpontjától függ. A terhesség első harmadában bekövetkezett fertőzés esetében az agy is károsodik.

 

Tünetei:
Az anyai fertőzés legtöbbször tünetmentes, ezért gyakran csak bizonyos ultrahang felvételek alapján derül ki a nagzati károsodás.

 

Következményei:

Ilyen károsodások lehetnek az agyi meszesedés, hasűri szabad folyadék, a máj és a lép megnagyobbodása.

 

Kezelése:

A CMV fertőzés kezelésére nincs lehetőség. A terhesség első felében felfedezett CMV fertőzés esetében a terhesség megszakítása indokolt.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!