Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A medencecsonttól a térdig húzódó combcsont a test leghosszabb és legerőteljesebb csontja. Combcsont - a medencecsonttól a térdig tartó legerőteljesebb csont

 

A combcsont nagyjából gömbölyű feje a medencecsonttal ízesül. Hosszú nyaka mentén két dudor (nagy és kis tompor) található, amelyen izmok tapadnak. A teste kissé befelé fordul, így a két térd párhuzamosan áll a test középvonalában. Ez az elrendeződés csökkenti a test oldalirányú kilengését, s így kevesebb energia használódik fel járáskor. Az alsó részen levő két bütyök a térdízület alkotásában veszt részt.

 

A combcsont a térdkaláccsal is ízesül, amely a négyfejű combizom inába ágyazódik be. A sípcsonttal való ízesülése révén a testtömeg erre a csontra tevődik át. A lábszárat mozgató erős izmok a combcsonton erednek.

 

 

Kapcsolódó szócikkek

 


A szócikkhez társított címkék:
comb , csont
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!