Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: osteoporosis (oszteoporózis)
A csont szerves- és ásványianyag tartalmának csökkenése.
 
Okai:
Megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) okokat.Normál állapotú és csontritkulásos csont metszete
Az elsődleges főként az életkor előrehaladtával kialakuló, nőknél a menopauza (menstruáció elmaradása) után jelentkező forma. Az endokrinológia-i kórképek, egyes gyógyszerek, alkohol okozta másodlagos forma ritkább.
 
Tünetei:
Gyakran nem jelentkezik panasz, tünet, máskor háti és derékfájdalmat, csont- és izomfájdalmakat okozhat. Súlyos, kezeletlen és előrehaladott állapot esetén kompressziós csigolyatörés lehet a következménye a háti és ágyéki csigolyák területén, amely igen heves fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal járhat.
 
Felismerése:

[Denzitometriá]?s vizsgálattal a csontállomány állapota vizsgálható. Főként nőknél a klimax után, bizonyos betegségek, gyógyszerek szedése, valamint gyakori csonttörések előfordulása esetén ajánlott néhány évenként a vizsgálatot elvégezni.

 

Terápia: 

Kálcium és D-vitamin szedésével a csont ásványianyag tartalmának elvesztése megállítható illetve késleltethető.


A szócikkhez társított címkék:
csont
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!