Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Czeidel Endre - orvos, kiemelkedő szerepet vállalt genetikai ismeretterjesztésbenCzeizel Endre (Budapest, 1935.április 3.) orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora.   

Élete:

  • A budapesti cisztercita gimnáziumban, és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanult, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett.
  • 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa lett.
  • 1959-1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként vezette a humángenetikai és teratológiai laboratóriumot. Ekkor lett a WHO központ igazgatója is.
  • 1973 óta végez geometrikai tanácsadást.
  • 1984 után az ENSZ Egészségügyi Világszervezeténél (WHO) is dolgozott. Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia.
  • Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Hat televíziós sorozat szerkesztő-műsorezetője volt. Ő alapította Budapest XIV. kerületében a Családtervezési Központot. Számos tudományos társaság tagja.
  • 1996-1998-ig a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt.
  • Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Ma is az egészségmegőrző és genetikai tanácsadás népszerűsítője. 
Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!