Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A dengue láz szúnyog terjesztette heveny, vírusos fertőzés. Abban hasonlít a maláriához, hogy a trópusi országokban miatta is nagyon sok gyermek kerül kórházba. A kórokozója szúnyogcsípéssel terjed. E betegségnek két típusát különböztetik meg. A hagyományos dengue láz enyhe, szövődmények nélküli bántalom, míg a vérzéses dengue láz súlyosabb betegségi forma.

 

 

A szúnyogcsípéstől az első tünetek megjelenéséig eltelő lappangási idő kb. 5-6 nap. A hagyományos dengue láz fejfájással, lázzal, hányással izom- és ízületi fájdalommal, valamint a [nyirokcsomó]?k megnagyobbodásával jár. A testhőmérséklet egy-két napos ciklusban emelkedik és csökken. Ez a betegség típus rendszerint kb. 10 napig tart.

 

 

A vérzéses dengue láz Délkelet-Ázsiában a leggyakoribb. Ebben a fertőzésben a bőr és a szervek hajszálerei megrepednek, emiatt pontszerű vérzések jelennek meg a bőrön, de vérzés indul el az orrból, a vastagbélből és a veséből is, s ennek akár halálos kimenetelű szövődményei is lehetnek. A dengue lázat tünetileg kezelik: a betegnek ágynyugalmat rendelnek el, lázcsillapítót kap, s az elveszett folyadékot is pótolják. Minthogy védőoltás nincs e betegség ellen, a dengue lázzal sújtott vidékekre utazóknak azt ajánljuk, hogy mindent kövessenek el a szúnyogcsípes megelőzése végett.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!