Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Ez egy olyan sürgősségi eset, melyet az inzulin hiánya és a ketónok felhalmozódása okoz.  Akkor alakul ki, ha a glükóz nem érhető el a szervezet számára, mint üzemanyag. Vagyis, ha egy diabéteszes nem adja be magának az inzulint, akkor a vércukorszintje hegyet- völgyet megjár. A sejtek ilyekor képtelenek felvenni a glükózt, azonban nagy szükségük lenne rá. „Szereznek maguknak táplálékot” a zsírraktárakból, viszont nincs inzulin, nincs mi meggátolja a ketonok képződését a májban. A szervezet rendje felborul és reakcióképpen bekómál. Ilyenkor az 1000mg/dl-t is elérheti a vércukorszint, szemben a normális 120g normál szinttel. Nagyon veszélyes hegyet- völgyet megjáratni az inzulin szintünkkel, még nem diabéteszes embereknél is, így mindig oda kell figyelni a rendszeres időközönkénti táplálkozásra.

Onnan lehet észrevenni, hogy valakinek nem stimmel a vércukor szintje, hogy acetonos lesz a lehelete a savas kémhatású ketontestektől. Amennyiben ilyenkor nem módosítják sürgősen vagy az inzulint, vagy az étrendet, hamarosan beáll a kóma állapota. Ilyenkor a beteg zavart lesz, de akár még el is ájulhat. Ezt nevezik [hiperglikémiás]? kómának. Ilyenkor nem elég szőlőcukrot etetni a leültetett beteggel, azonnal kórházba kell szállítani.
 


A szócikkhez társított címkék:
cukorbeteg , cukorbetegség , diabétesz , kóma
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!