Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A cukorbetegség (más néven diabétesz) világszerte népbetegségnek számít, s szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemeket érinti.

 

Cukorbetegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a retina betegsége, a diabéteszes retinopathia (szemfenéki elváltozások), amely ma Magyarországon a nem veleszületett és nem sérülés eredetű vakság második leggyakoribb oka. 

A megemelkedett [vércukorszint]? a [szemgolyó]?ban is megemeli a cukorszintet, ezáltal nő a szem fénytörése és a beteg rövidlátóvá válik.

A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel, amelyek sokáig tünetmentesek maradhatnak a beteg számára. A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár semmiféle fájdalommal, sem külső gyulladás jeleivel. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenékvizsgálattal mutatható ki az érelváltozás. Ezért is nagyon fontos a rendszeres (félévenkénti vagy gyakoribb) szemorvosi szűrővizsgálat. 

 

A vakság megelőzése a beteg, a belgyógyász és a szemész közös feladata! A vércukorszint rendezése és a szoros szemészeti kontroll kulcsfontosságú.

 

A betegség során lézeres vagy műtéti beavatkozások jöhetnek szóba, hogy a látásromlást megállítsák.

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!