Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Érelzáródás, amely akkor alakul ki, amikor valamelyik érszakasz elzáródik megakadályozva a véráram útját.  Nagyon súlyos, végzetes kimenetelű Embolus által elzárt érérkatasztrófa is lehet. Az elzáródást leggyakrabban a trombusról leszakadó embolus okozza, de okozhatja gázbuborék, daganatos sejtek vagy baktériumgyülem is.  Tehát az embóliát az esetek többségében trombózis előzi meg. Az ér ellátási területén szövetelhalás következhet be.
 

 

A leggyakoribb, ill. legsúlyosabb esetei:

  • Az embolia cerebri, a széltütésnek, stroke-nak az a változata, amelyet nem az agyi erek vérzése, hanem az embolus okoz.
  • Az embolia pulmonis, tüdőembólia hirtelen fellépő éles mellkasi fájdalommal, légszomjjal, véres köpettel jelentkező érelzáródás a tüdőben.  Az, hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ. Lehet apró, szinte észrevétlen, de nagyobb embolus esetén életveszélyes állapot is kialakulhat.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!