Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: atherosclerosis (ateroszklerózis)

A fő verőereket érintő, zsíros, kalciumos lerakódásból kialakuló szűkületes megbetegedés. Érelmeszesedés

Érelmeszesedés a szervezetben bárhol bekövetkezhet, de kialakulási terület alapján megkülönböztetünk:
- koszorúeret (koronaria) érintő meszesedést, mely a szív vérellátással kapcsolatos betegségeit okozhatja, pl. angina pectoris, cardiosclerosis, szívinfarktus.
- nyaki ütőeret érintő meszesedést, mely az agy elégtelen vérellátásával kapcsolatos elváltozásokat okozhatja, mint pl. értelmi leépülés, stroke, maradandó bénulás, trombózis, embólia, agyvérzés.
- végtagok artériáit érintő meszesedés, mely a végtagok vérellátásával kapcsolatos betegségeiben játszik szerepet, pl. változó súlyosságú sántítás, végtagok szöveteinek vagy akár végtagok részleges, vagy teljes elhalása.

 

Az érelmeszesedés okai, kialakulása:

Az erek falára már gyermekkortól fogva a véráramban keringő zsírtartalmú anyagok rakódnak le. Ennek okai a genetikai öröklődéstől az erek rugalmasságának megváltozásán, az érfal sérülésén keresztül az életmódból adódó hajlamosító tényezőkig számos oka van, pl. magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, bizonyos kórokozók (Chlamydia pneumoniae), allergiás reakciók, dohányzás, a vér magas homocisztein tartalma, cukorbetegség, idült vesebetegség, elhízás, stressz.

A lerakódások leginkább sérült, oxidálódott LDL-koleszterinből állnak, melyet az érfal sejtjei megkötnek, a falósejtek megpróbálják eltávolítani. Ezeket a lerakódásokat nevezzük plakkoknak. A lerakódások akadályozzák a vér áramlását, a vérből kalciumot kötnek meg, kialakulnak a kemény, ú.n. meszes plakkok. Ezek a plakkok egyrészt akadályozzák a vér áramlását, így a szervek vérellátása romlik, másrészt a meszes plakkokra tapadt trombociták vérröggé (trombus) alakulhatnak. Ezek hirtelen leválása és a véráramban sodródása érelzáródást (embólia) okozhat.


Az érelmeszesedés tünetei:

Az érelmeszesedésnek nincsenek saját, jól körülírható tünetei. Általában csak a szövetek, szervek felől érzékelt tünetek tűnnek fel, melyeket az érelmeszesedés miatti elégtelen vérellátás okoz. Jelenlétét azonban többféle vizsgálattal is kimutatható: vérnyomásmérés, elektrokardiográfiás (EKG vizsgálat, egyszerű röntgenvizsgálat, kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, Doppler ultrahang, laboratóriumi vizsgálatok bizonyos eredményei.

 

Az érelmeszesedés kezelése:

Az érelmeszesedés kezelése leginkább a megelőzésben rejlik. Hajlamosító körülmények fennállása esetén érdemes a kialakulást lassítani a megfelelő táplálkozással és életmóddal, szükség esetén gyógyszeres terápiával. Megállapított nagyfokú érszűkületet többféle műtéti eljárással meg lehet szüntetni, de az újra, illetve más szakaszon való kialakulást a műtét nem akadályozza meg. Bekövetkezett szövet- vagy szervkárosodás esetén a károsodás kezelésén van a hangsúly, ezekben az esetekben a további romlás elkerülése a cél.

 


A szócikkhez társított címkék:
érelmeszesedés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!