Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az érfal szerkezetileg 3 részre osztható:


-    belső réteg (tunica intima)
-    középső réteg (tunica media)
-    külső réteg (tunica adventitia)


A belső réteg a testfolyadékot szigeteli el a környező szövetektől. A testfolyadékkal érintkező, legbelső részt egyrétegű laphám, az endothel alkotja. A hámsejtek alaphártyán rögzülnek. Kintebb a subendothel réteg van, mely laza rostos kötőszövetet alkot.  Izmos típusú artériákban található még az előbbinél kívül egy rugalmas réteg. Ez a membrana elastica.


A középső réteg az artériák falában fejlett. A nagy artériák rugalmasak és a középső rétegükben rugalmas rostok találhatóak. Az elosztó közepes és nagy artériák izmos típusúak, melyek középső rétegében simaizomsejtek és rugalmas rostok vannak.


A külső réteg a vénák falában fejlett. Hosszanti kollagén rostok és rugalmas rostok alkotják, de tartalmaz simaizomsejteket is. Itt találhatóak az érfalat ellátó idegek és a tápláló erecskék.
 


A szócikkhez társított címkék:
ér , hám , véna
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!