Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A férfi fogamzásgátló szerek feladata úgy megakadályozni a spermatermelődést, hogy az egyidejűleg ne csorbítsa a férfiasságot.

Férfi fogamzásgátlás hormonokkal

 

 Anabolikus szteroidok
    Az anabolikus – beépítő és raktározó – hatást mutató szteroid gyógyszerkészítmények gyűjtőneve. Az anabolikus anyagok serkentik a fehérjeszintézist, erősítő hatásúak, elősegítik a fehérjék tárolását, gátolják a fehérjeveszteséget. Az anabolikus szteroidok mellékhatásai >>

A hormon kezelés során három hónapon keresztül progesztin hormont – a női tablettákban is előforduló progeszteron női hormon mesterséges változatát - injekcióznak a páciensbe, illetve egy implantátum segítségével a férfi szexualitásban kulcsszerepet játszó tesztoszteront juttatnak a szervezetbe. Az implantátumot négy havonta kell cserélni.

 

A progesztin csökkenti az LH és FSH termelést. Az LH hormonnak azonban van egy másik hatása is: stimulálja a tesztosztreon termelést a Leidig sejtben. (A sejt hiányában nem alakulnak ki a tesztoszteron termelő sejtek a herékben.) A tesztoszteron a libidó szintje és a másodlagos szexuális jelleg kialakulása terén meghatározó. Ezért az eljárás során szükség van a tesztoszteron pótlására.

 

Ondózsinórba fecskendezhető dugó

Ondózsinórba fecskendezett folyadék, mely ott megszilárdulva dugót képez. Az ondózsinór elzáródása az ondósejtek kiürülését akadályozza meg az ondózsinór lekötéséhez hasonlóan. A módszert kínában fejlesztik. A '80-as évek elején indult kísérletek orvosi tisztaságú poliuretánt (MPU) vagy szilikon gumit (MSR) használnak. Mindkét oldalon el kell temészetesen zárni az ondózsinórokat.

 

"Száraz orgazmus", dry orgasm

Mellékhatásként fedezték fel, hogy a vérnyomás csökkentésére használt alfa-blokkoló phenoxybenzamine és a skizofrénia gyógykezelésére használt kísérleti gyógyszer, a thioridazine hasonló hatásmechanizmus alapján fogámzásgátló hatással bír férfiakban.

 

Az ondósejtek és az ondómirigy váladékának keveredése a gyógyszert szedőkben zavart szenved, ezáltal a férfiak orgazmuskor kevesebb ondót ürítenek. Az ondóban ilyenkor nincs, vagy igen kevés a ondósejt. A hatás igen gyorsan kialakul, a gyógyszer felszívódása után akár 2-3 órával, és kb. 24h-ig fennáll. A gyógyszer fejlesztése még számos évet igényel.

RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance)

A RISUG egy befecskendezhető anyag, mely az ondózsinór elzárásával kb. 10 évig tartó meddőséget, megtermékenyítési képtelenséget (infertilitást) okoz. Az egyik legígéretesebb kísérleti stádiumban lévő férfi fogamzásgátló. Eddig kísérleteket Indiában végeztek vele, már teljesÍtette a fázis I és II klinikai vizsgálatokat. A készítmény összetétele styrene maleic anhydride (SMA) és dimethylsulfoxide (DMSO).

 

A készítmény részlegesen elzárja az ondózsinórt, ill. közvetlenül károsítja az ondósejteket (spermiumok). A spermium sejtek sejtburkának (sejtmembrán) károsítása révén a spermium nem tud a petesejthez kötődni.

 

A szert közvetlenül az ondózsinórba fecskendezik, mely itt órákon belül (max 72 óra) kifejti hatását. A kísérletben eddig résztvevők legtöbbje már több mint 10 éve használja a szert és nem számoltak be terhességről. A módszer eddig ismert mellékhatása a here átmeneti, de fájdalmatlan duzzanata.

A RISUG által okozott meddőség visszafordtható, de erről még nincsnnek megfelelő kísérleti adatok. Egyesek szerint az ondózsinór átmosása és a szer kimosása után a fogamzókpesség visszatér néhány hónapon belül. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisa ill. annak eredményei még váratnak magukra.

 

 

Egészség, betegség linkek


A szócikkhez társított címkék:
férfi fogamzásgátló szerek , fogamzásgátlás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!