Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: infectio (infekció)

Az egészséges szervezet erő‘s védekező‘ immunrendszere rendszerint leküzdi vagy megelő‘zi a fertő‘zés kialakulását, ha ez magától nem megy, akkor gyógyszeres terápia az esetek többségében maradéktalan gyógyulást eredményez.

 

Vannak azonban olyan esetek, amikor a kórokozó bizonyul erő‘sebbnek, maradandó károsodást, súlyos esetben halált okozva. A krónikus, idült fertő‘zés akkor alakul ki, ha a szervezet védekező‘ mechanizmusa és a kórokozó hatása között egyensúlyi állapot jön létre, az esetek többségében ilyenkor csak akkor van gond, ha tünet hiányában a fertő‘zött nem fordul orvoshoz.

 

A különböző‘ mikroorganizmusok nem egyformán patogének, vagyis nem egyformán képesek megbetegíteni az embert. A virulens mikroorganizmusok szaporák és szorgosan termelik méreganyagaikat, a kevésbé virulensek lassabban teszik mindezt. A fertő‘zés okozta tünetek jelentkezhetnek néhány napon belül, de egyes esetekben akár évekig is rejtve maradhat a fertő‘zöttség (pl. AIDS 5-10 év).

 

A legsúlyosabb fertő‘ző‘ betegségek:

Az elhalálozási számok sorrendjében a legsúlyosabb fertőző betegségek az influenzavírusok okozta légúti megbetegedések és annak szövő‘dményei, a második helyen a hasmenéses emésztő‘rendszeri fertő‘zések és a tuberkulózis áll, ezeket követi a malária a hepatitisz B, a kanyaró, az AIDS és a tetanusz.


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!