Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A betegségeket okozó ágensek elkerülése lehetetlenség, jelen vannak a levegőben, a mindennapi tárgyaink többségén, vízben, földben, az ételben. 

 

A fertőző betegségek csoportja:

A fertőző betegségek egyik csoportja átadható, egyik személyről a másikra terjed, mint a meghűlés és az influenza. A másik csoport nem átadható, ilyenek az ételben rejlő betegségek, melyek akkor fordulnak elő, ha fertőző ételt fogyasztunk.

 

A patogének különféleképpen támadják meg a szervezetet, a vírusok közvetlenül megszállják és elpusztítják a sejteket, míg a baktériumok toxinokat hoznak létre, amelyek mérgezik vagy károsítják a sejteket. Ezek némelyike endotoxin, melyet haldokló sejtek bocsátanak ki, míg mások baktériumok által kiválasztott exotoxinok. A gombák és a paraziták testszövetekkel táplálkoznak, s immunválaszt, például veszélyes gyulladást válthatnak ki, ami tovább súlyosbítja a problémát.

 


A szócikkhez társított címkék:
influenza , megfázás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!