Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


FogcsikorgatásBár a fogcsikorgatást a stressz is kiválthatja, a jelenség önmagában is sok kellemetlenséget okozhat. Kezelés nélkül a fogak elkopásához, fejfájáshoz, nyak- és hátfájáshoz és az úgynevezett rágóízületi szindrómához vezet.

 

A rágóizmok roppant nagy erővel képesek az állkapcsokat egymáshoz préselni, az őrlőfogak felszínén akár 40 kg/cm2-es nyomás is kialakulhat. Ha ekkora erő önkéntelenül, rágás nélkül is fellép, akkor legtöbbször fogcsikorgatásról (bruxismus) beszélünk.

 

A fogcsikorgatás lelki okai

 

A fogak és az állkapocs malpozíciója mellett a stressz, lelki problémák és belső feszültség lehet a fő kiváltó ok. Hibás helyzetű és kiálló tömések, inlay-k, hidak, koronák vagy protézisek is kiválthatják vagy fokozhatják ezt a legtöbbször észrevétlenül fellépő zavart. Ha krónikus fogcsikorgatás gyanúja áll fenn, akkor a fogállás, a harapási helyzet (okkluzális pozíció), a tömések és a meglévő fogpótlás funkcionális összhangját minden esetben alaposan meg kell vizsgáltatni. A fogak esetleges hibás helyzete, az állkapocs nem megfelelő mozgása, vagy az állkapocsízületek működési zavara egy funkcióanalízis vizsgálattal felderíthető.

 

A fogcsikorgatás kezelése

 

A kezelés egyrészt pszichológiai, viselkedésterápiával, stresszkezelő technikákkal történik, másrészt fogorvos bevonására van szükség, hogy a szájba helyezhető mechanikus eszközök kiválasztásában segítsen.

 


A szócikkhez társított címkék:
fogcsikorgatás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!