Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gerincvelő

 


A gerincvelő henger alakú idegi szerkezet, amely a gerincoszlop hosszában végighaladó gerinccsatornát foglalja el. Mindkét oldalán [idegsej]?tek rostjaiból álló ideggyökökkel van kapcsolatban szelvényenként elöl és hátul is. Az elöl és hátul levő ideggyökérből formálódik a gerincvelői ideg, amelyből 31 pár van. Ezek az idegek teszik szemmel láthatóvá a gerincvelő szelvényezettségét. A gerincvelői idegek látják el [idegrost]?okkal a bőrt, az izmokat és az izületeket.


A gerincvelő kb. 42-45 centiméter hosszú, s nem halad végig a gerincoszlopon. A felnőtt emberben az 1. vagy 2. ágyékcsigolyánál végződik. Ettől lefelé jobbára az ágyéki és a keresztcsonti gerincvelői idegek haladnak a gerinc csatornában lófarok formájában, majd sorban kilépnek belőle.

 


A gerincvelőben idegsejtek és [idegrost]?ok vannak. Az idegsejtekbe jutnak az érzőinformációk, amelyek azután idegrostokon haladnak az agyba, ahonnan mozgatóinformációk érkeznek szintén idegrostokon át a gerincvelőbe. Az idegsejtek teste a gerincvelő közepén levő szürkeállomány oszlopban tömörül, amelynek a keresztmetszete H alakú rajzolatot formál. A H alakot a hátul levő két hátsó szarv és az elöl elhelyezkedő két elülső szarv hozza létre, s ezeket köztes terület köti össze. A hátsó szarvak szakosodtak az érzőingerületek (pl. tapintás, fájdalom, hőmérséklet vagy izületi mozgás) felfogására és agyba továbbítására. Az elülső szarvak mozgató idegsejteket tartalmaznak, amelyekből a gerincvelői idegeken keresztül haladnak utasítások az izmokhoz. A köztes területen pedig olyan idegsejtek vannak, amelyek összeköttetést teremtenek a bejövő és kimenő idegingerületeket kezelő idegsejtek között. Ez teszi lehetővé, a reflexes mozgásokat, amelyeknek a kivitelezésében nem vesz részt az agy. Egyszerű gerincvelői reflex a térdreflex, amely úgy jön létre, hogy a térdkalács alatti [ín]?ra mért ütés hatására a négyfejű [combizom]? összehúzódik. A végtagrövidítő reflexet pedig az váltja ki, ha a bőrt fájdalominger éri (pl. forró vasalóhoz ér a [kéz]?), mert ilyenkor az ingerforrástól elrántja végtagját az ember.

 


A gerincvelő szürkeállományát idegrostokból álló fehérállomány veszi körül, amelyben az agy felé és az agyból lefelé haladnak az idegingerületek. Az azonos típusú idegingerületeket szállító idegrostok idegpályákat ([idegköteg]?eket) alkotnak.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!