Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egyik leggyakoribb görcsfajta az izomgörcs.Hirtelen támadó éles, összehúzó fájdalommal kísért tünet, amelynek háttérében sokféle ok húzódhat meg és a test legkülönfélébb pontjain léphet fel. A rendellenes izomösszehúzódás lehet tartós (tónusos), vagy egymással ellentétes működéseket kifejtő‘ (antagonista), illetve az izomcsoportok tevékenységének váltakozása (klónusos).

 

Okai:

  • A leggyakoribb görcsök egyike a vázizomzatot alkotó, alapvetően akaratlagosan működtethető‘ harántcsíkolt izmok hirtelen összehúzódása, ami leginkább a nagyobb megterheléskor, intenzív sportoláskor léphet fel.
  • A belső szervek – a gyomor-bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, bő‘r, érfal – simaizomzatának összehúzó éles fájdalma akkor alakul ki, ha valamilyen akadály van jelen (pl. epekő‘ és vesekő), vagy sérülés éri a szervek falát pl. gyomorfekély vagy -gyulladás. Erő‘s fájdalommal jár a belek összehúzódása, ha a táplálék emésztése nem megfelelő‘, ha nagy mennyiségű bélgáz képző‘dik, ha a béltartalom felhígul és hasmenést okoz, vagy menstruációkor a méh simaizmainak összehúzódásakor. Epekő‘ vagy vesekő‘ esetén nagy fájdalommal járó görcs alakul ki, ami megakadályozhatja a kő‘ továbbhaladását és esetleges eltávozását is.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
görcs , izom
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!