Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: granulocyta

A szegmentált magvú fehérvérsejtek összefoglaló neve. A vörös csontvelőben képződő granulociták plazmájában szemcsék, granulumok vannak, melyek különböző anyagokat tartalmaznak. Képesek az érfalakon kilépni, így a szövetekben is megtalálhatók. Egyes csoportjuk fagocitaként (falósejtként) bekebelezi a kórokozókat, mások anyagcsere-termékeikkel ölik meg azokat. A plazmában lévő szemcsék egy része tulajdonképpen kis hólyagocska, amelyekben hisztamin, szerotonin, prosztaglandin raktározódnak. A szemcsék festődése alapján elkülöníthetők az eozinofil (eozinnal festődő), neutrofil (közömbös vegyhatású festékekre érzékeny) és bazofil (bázikus vegyhatású festékhez kötődő) sejtek.

A neutrofil granulociták száma a legtöbb a keringő vérben. Az akut bakteriális illetve gombafertőzések esetén jelentik a fő védelmi vonalat.

Ha számuk lecsökken, kevesebb mint 500/ul, vagy teljesen hiányzik agranulocitózisnak hívják. A szervezet ellenállóképessége a kórokozókkal és fertőzésekkel szemben ilyenkor igen alacsonnyá válik.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!