Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


E betegséget [Robert James Graves]? ír orvosról nevezték el. A pajzsmirigytúltengés leggyakoribb formája. A diffúz golyvának is nevezett Graves-féle betegség autoimmun jellegű, azaz a [test]? védekezési rendszere megtámadja és fellobbantja a pajzsmirigyet. A Golyva betegségben szenvedő nőpajzsmiriggyel szembeni [ellenanyag]?ok mutathatók ki a betegek véréből.

Graves-féle betegségben a pajzsmirigy megnagyobbodik (golyva alakul ki), s fölös mennyiségben választ el hormont a [véráram]?ba. A betegnek gyors a szívverése, remeg, fokozottan verejtékezik, csökken a testtömege (a nagy étvágya ellenére), elgyengül és fáradtság gyötri.

Gyakran kimered a szem is, mert a [szemgolyó]? kidülled, a szemhéjak pedig visszahúzódnak. Ezt a szem körüli szövetek vizenyője idézi elő. A szem kidülledése megszűnhet a pajzsmirigy működését fékező gyógyszeres kezelés hatására, de ha a kezelést nem azonnal kezdik el, megromolhat a látás.

Graves-féle betegségben több nő, mint férfi szenved. Rendszerint öröklődik, így halmozottan fordul elő a családban. E betegség a pajzsmirigy radioaktív izotópos vizsgálatával és vérelemzéssel kórismézhető, amely kimutatja, hogy fölös mennyiségben kering pajzsmirigyhormon a vérben.

A gyógyítás lehetőségei közé tartoznak a gyógyszerek (például a [propil-tiouracil]?), a pajzsmirigy egy részének eltávolítása, valamint a radioaktív jóddal való kezelés.

 


A szócikkhez társított címkék:
golyva , Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!