Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hámszövet fajtáiHámszövet

 

 

A hámszövet sejtjei olyan szorosan helyezkednek el egymás mellett, hogy közöttük gyakorlatilag nincs hely [sejt közötti állomány]? számára. A sejtek egy vagy több rétegben is szorosan simulnak egymáshoz. A hámszövet szerepet játszik a [védelem]?ben, a [kiválasztás]?ban, a felszívásban, az [érzékelés]?ben, az [elválasztás]?ban és [szaporodás]?ban. Más szövettípusokkal összevetve gyakran nagy igénybevételnek van kitéve, de megvan az a képessége, hogy viszonylag hatékonyan és gyorsan megújítsa magát. A hámszövetben [idegvégződés]?ek lelhetők fel, ám vérerek nincsenek benne, így a szomszédos szövetben található vérerekből jut tápanyaghoz, s azokba a vérerekbe ürülnek a [salakanyag]?ai is.A hámszövet két fő típusra osztható.

 

  • A mirigyhám ki- vagy elválasztó feladatú, attól függően, hogy külső vagy belső elválasztó mirigyben fordul elő.
  • A másik típus a fedőhám, amely jóval elterjedtebb. Ilyen a bőr és bizonyos belső szervek külső rétege, de az emésztőrendszer, a [légző rendszer]?, a szaporodási és a [vizeletrendszer]?, valamint a vezetékek, a vérerek és a testüregek belső felszínét is határolja. Egy vagy több rétegűek, s többféle sejttípus közül csak egy fordul elő benne, amely a szövet sajátos működésének leginkább megfelel.

 

pl. a tüdő léghólyagocskáinak falát alkotó egyrétegű laphám a teljes felszínen lehetővé teszi a gázok (szén-dioxid és oxigén) átjutását. Ezzel szemben főleg védőfeladatú többrétegű hámok borítják a nyelvet, s alkotják azt a nedves felületet, amely a hüvely, a nyelőcső és a szájüreg belső falára jellemző.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!