Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kórokozója a Salmonella typhi, a fejlő‘dő‘ országokban e baktérium a mai napig szedi áldozatait, különösen a gyermekek és a fiatal felnő‘ttek körében. A kórokozót a fertő‘zött beteg vagy tünetmentes fertőzöttek széklete vagy vizelete terjeszti bekerülve az ivóvízbe, vagy nem kellő‘ higiénés viszonyok mellett használati tárgyakra tapadva, élelmiszerbe kerülve újabb megbetegedéseket okoz. A terjesztésében a legyek is nagy szerepet játszanak.

 

A baktérium bejutva a szervezetbe fekélyt okoz a vékony- és a vastagbelekben, majd a vérárammal terjed el az egész szervezetben. A fertő‘zés nem feltétlenül okoz hasmenést, elő‘fordulhat, hogy csak náthára, influenzára emlékeztető‘ tünetekkel jelentkezik. Fejfájás, láz, alacsony vérnyomás, de lehet, hogy csak igen magas láz lép fel a fertő‘zés után.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!