Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az emberi bőr legfontosabb funkciója a test külső hatásoktól való védelme. Két alapszövetből áll: hámszövet, illetve [kötő- és támasztószövet]?. Amikor a szövetek folyamatossága külső hatás által megszakad, [seb]? keletkezik. 

 

Seb kialakulhat fizikai erő hatására (pl. szúrt, vágott, harapott seb), hőhatásra (pl. égés, fagyás), vegyi hatásra (pl. lúgok, savak), illetve fertőzés hatására (pl. vírus, gomba), de keletkezhetnek direkt módon is pl. a műtéti sebek.

A seb gyógyulási folyamata a hegesedés.

 

A hegesedés folyamata

Az emberi szervezet képes az öngyógyításra, így a kisebb sebek ellátása nem minden esetben orvosi feladat. A zavartalan sebgyógyulást a tiszta sebviszonyok, a jó oxigénellátottság és a szervezet jól működő immunrendszere garantálja.

A sebgyógyulás olyan biológiai folyamat, melynek célja a bőr folytonossági hiányának megszüntetése.

A folyamat 3 szakaszra osztható:

- gyulladásos szakasz: a sérülést követő első 3 nap; a sérült terület duzzadt, vörös, meleg és érzékeny, a sebet a [véralvadék]? tölti ki, mely a fertőzés és a kiszáradás elleni védekezésben segít. 

- sarjadási szakasz: 4-8. nap; megjelenik és burjánzásnak indul a [sarjszövet]?, mely élénk piros és nem vérzik. A seb rugalmas váza körül megjelennek a kollagén- és az [elasztinrostok]?.

- hegképződés és hámosodás: 8. naptól kb. 21. napig; elsősorban intenzív [kollagénszál]?-képződés jellemzi.

 

A heg a későbbiek során már nem lesz azonos értékű a korábbi kültakaróval: nem tartalmazza a bőr függelékeit, a verejtékmirigyeket, a faggyúmirigyeket, a szőrtüszőket és a színanyagot tartalmazó pigmentsejteket sem.

 Heg fél évvel műtét után

               

 

 

 

                                               Heg fél évvel műtét után

 


A szócikkhez társított címkék:
bőr , heg , hegesedés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!