Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


1989-ben azonosított kórokozó azért különösen veszélyes, mert a megfertőzöttek mintegy 10 százalékánál lépnek fel az akut hepatitisz tünetei, így a vírushordozók nem is tudnak betegségükről. A legtöbb C infekció hosszasan lappang és a beteg már csak a krónikus májgyulladás okozta panaszokkal fordul orvoshoz. A C okozta krónikus májgyulladás gyakran olyan általános tünetekkel jelentkezik – mint fáradékonyság, ismeretlen eredetű hasfájás, izületi fájdalmak, bőrpanaszok – , amelyekből nemigen gyanítható a májgyulladás. A kezeletlen fertőzöttek egynegyedénél kb. 15-20 év alatt alakul ki a májzsugorodás, ennek nyomán pedig a májelégtelenség. Az esetek nagyon kis hányadánál a spontán gyógyulás is előfordulhat.


A kórokozó testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed. A fertőzöttek jelentős része a tűt használó kábítószeresek közül kerül ki, ill. nagyon sok krónikus májgyulladásban szenvedő beteg van, akik még HCV-re nem szűrt vérátömlesztést, dialízis kezelést kaptak. Magyarországon 1992 óta szűrik a véradásból származó vért HCV-re.
A C-vírus rendkívüli mutációs készséggel rendelkezik, ennek következtében minduntalan kibújik a szervezet immunrendszere alól, nem alakul ki védettség, újrafertőződés lehetséges. Emiatt nem sikerült idáig hatásos védőoltást sem kifejleszteni.


A világon 150 millióra becsült HCV hordozóból 5 millió él Európában. Közép- és Kelet-Európában a fertőzöttség magas (Magyarországon 1,3%).  Az akut májgyulladás a hepatitiszes megbetegedések 20 százalékát, a krónikus máéjgyulladások 70 százalékát, a végstádiumú cirrózisok 40 százalékát, a rákos szövődmények 60 százalékát a HCV okozza. Európában a májátültetések egyharmada HCV okozta cirrózis miatt történik.
Ld. még Hepatitisz  Vírusos májgyulladás kezelése

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!