Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A herecsavarodás (heretorsio, torsio testis)  főleg gyermek- ill. fiatal felnőttkorban, külső mechanikus behatásra ritkán előforduló kórkép, melynek során a here hosszanti tengelye körül megcsavarodik.Herecsavarodás

 

A csavarodás következtében éles fájdalom lép fel, a here artériái és vénái megfeszülnek, a vérellátás jelentősen romlik ill. teljesen megszűnik, huzamosabb fennállása a here elhalásához vezet.

A fájdalom jelentkezése után azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a csavarodás következtében a here szövetei folyamatosan károsodnak, 4-6 órán belül bekövetkezhet a teljes elhalás. Enyhébb esetben a szakorvos akár kézzel is visszafordíthatja, de mindenképpen műtéti beavatkozással kell rögzíteni, hogy a csavarodás ne fordulhasson újra elő.

 

Az esetek többségében azonban műtéti feltárásra van szükség, és ilyenkor a here visszaforgatását egybe kell kötni a rögzítő műtéttel. Ha a here szövetei nagy mértékben károsodtak, eltávolításra kerül sor, mely a férfi hormon termelésére hat ki - ezért kezelése azonnali teendőt igényel, halasztása nem megengedhető.


A szócikkhez társított címkék:
here , Herefájdalom
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!