Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Ezt a légzőszervi betegséget felnőttkori légzési elégtelenségi tünetegyüttesnek is szokták nevezni. Súlyos [betegség]?, amelyben folyadék áramlik át a vérből a tüdőhólyagocskákba, emiatt tüdővizenyő, légzési elégtelenség és bizonyos esetekben akár halál is bekövetkezhet.

 

A heveny légzési elégtelenségi tünetegyüttest, amelyet az angolszász országokban felfújt, merev vagy fehér tüdőnek is neveznek, többféle ok idézheti elő, egyebek között [sokkos állapot]?, folyadékkal való túlterhelés, [kábítószer túladagolás]?, éren belül véralvadás, súlyos sérülés vagy égés.

 

Klinikai tünete a légszomj, a gyors szívverés, a bőr szederjessége (kékesre színeződése) és az [oxigénhiány]?. Röntgenezéskor a tüdőhólyagocskákban és a szövetek között vizenyő figyelhető meg.

 

E tünetegyüttest egyebek között mechanikai lélegeztetéssel kezelik. [Vizelethajtó]?kkal (például furoszemiddel) csökkentik a tüdő folyadéktartalmát, míg antibiotikumokkal a tüdő esetleges fertőzéseit gyógyítják. Ha a kiváltó oka kezelhető, a [betegség]?nek jó a kimenetele.


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!