Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: hyperpyrexia (hiperpirexia) = napszúrás;

A hőleadást segítő folyamatok nem megfelelő működése, vagy elégtelensége folytán alakul ki.
 
Panaszok és tünetek:  
Hirtelen kialakuló állapot, fejfájással, szédüléssel és fáradtsággal kezdődhet. Az izzadás rendszerint csökkent, a bőr forró, kipirult és általában száraz. A légzés általában fokozódik, a pulzusszám gyorsan növekszik és a 160-180-at is elérheti, de a vérnyomás ritkán változik. Zavartság előzheti meg az öntudatlanságot vagy görcsöket. A hőmérséklet gyorsan emelkedik és akár a 40’C-ot is elérheti. A keringés összeomlása akár halált is okozhat. Hosszú időn keresztül fennálló, extrém hyperpyrexia után a túlélőkben nagy valószínűséggel kialakulhat agykárosodás.
 
Diagnózis és kórjóslat:
Elkülönítése más kórképektől (pl. élelmiszer, vegyi anyag vagy gyógyszer okozta mérgezésektől) nem okoz nehézséget. Akut fertőzés (pl. vírusos agyhártyagyulladás) lehetőségét ki kell zárni. Amennyiben a beteg bőre forró, száraz, kipirult, testhőmérséklete magasabb mint 40’C, pulzusa szapora, általában elég jel áll rendelkezésünkre, hogy a hőgutát diagnosztizáljuk.
 A 41’C feletti maghőmérséklet rossz prognosztikus jel, már kicsivel magasabb hőmérséklet is gyakran halálhoz vezet. Az idős kor, leromlott állapot vagy alkoholizmus ugyancsak rontja a kórjóslatot.
                                          
Kezelés:
A hőguta sürgősségi beavatkozást igénylő állapot, ha nem történik azonnali kezelés, görcsök, halál vagy tartós agykárosodás, ill. veseelégtelenség lehet a következmény. A beteget el kell távolítani a melegből, kórházba szállításáig nedves takaróba kell csavarni, fokozni a párolgás okozta hőleadást. Ha a beteg fázni kezdene, a hűtést csökkenteni kell, mert a vacogás a maghőmérsékletet növeli.


A szócikkhez társított címkék:
hőguta
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!