Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ha az emberi  test belső hőmérséklete 35 Celsius-fok alá süllyed, hypotermiáról beszélünk.

A hypothermia legtöbbször huzamos hideghatás következménye, de másodlagosan is kialakulhat toxinok hatására, metabolikus zavarok fellépésekor, fertőzéses, központi idegrendszeri és endokrin kórképekben.


Tünetek:

A veszélyes mértékű lehűlésre figyelmeztethet az ingerlékenység, zavartság, [hidegrázás]?, hideg és sápadt bőr, [letargia]?, fokozódó ügyetlenség, ésszerűtlen cselekedetek vagy elmosódó beszéd.

Gyermekeknél jellemző tünet ha a bőr bár egészséges színű, de igen hideg, fáradtnak látszik és szokatlanul nyugodt és nincs étvágya.

[Eszméletlenség]?, alig észlelhető szívverés és lassú, felszínes légzés a hipotermia előrehaladott állapotára jellemző. Ilyenkor sürgős orvosi beavatkozásra van szükség, de addig is [elsősegély]?ben szükséges részesíteni a beteget.

Folyamata:

Az emberi szervezet normális 36 és 37 °C közötti hőmérsékletének csökkenése hipotermiás állapothoz vezethet. 
A kihűlés veszélye tartósan alacsony, de nem szélsőséges hidegben is fennáll.  A gyermekek, az idősek és a sérültek veszélyeztetebbek.
A hipotermia kialakulását nagymértékben fokozza vízben lét, ugyanis a víz hővezető képessége huszonötször nagyobb a levegőnél.

 

Az 1-2 fokos hőveszteség reszketéssel, izomremegéssel jár. A pulzus szaporává válik, felgyorsul a lélegzet, kissé megemelkedett vérnyomás észlelhető.
Tartós hideg esetén a szervezet hőszabályozása legyengül, a testhőmérséklet folyamatosan csökken. A remegés megszűnik, bágyadtság, álmosság, érzéki csalódás jelentkezhet. Alacsony vérnyomás alakul ki, a légzés ritkul és felületessé válik. Szívritmuszavar lép fel, végül  a beteg elveszíti az eszméletét.
A 27-20 fokos belső testhőmérsékletnél a pupillák tágak, a [vércukorszint]? alacsony, majd a kamrafibrilláció vagy a keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál.

Kezelési lehetőségek:

  • passzív melegítési módszerek (pl. a nedves ruházat eltávolítása, meleg környezetbe szállítás)
  • az aktív külső melegítés (pl. meleg takarókba csavarás)
  • a maghőmérséklet aktív növelése (pl. melegített infúzió, a vér extrakorporális melegítése)

     

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!