Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Orvosi neve: Ablatio retinae


Az ideghártya, latinul retina az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétegből áll, a legkülső réteg pigmentált sejtsor. Ideghártyaleválás során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.

 

A betegség az esetek 10%-ában mindkét szemet érinti, és sürgős beavatkozást igényel, mert a retina csak rövid ideig tudja elviselni tápanyagellátásának hiányát. A látáskárosodás irreverzibilis, a látásvesztés végleges!

 

Az ideghártyaleválás kialakulásának leggyakoribb okai:

- a retina elvékonyodott részein szakadás történik, ezáltal folyadék jut a rétegek közé, ami leválasztja az ideghártyát

- a retinát heges kötegek húzzák a szemgolyó belseje felől (pl. cukorbetegség vagy [koraszülött]?ség miatti elváltozások)

- másodlagos folyadékképződés a rétegek között (pl. daganat, gyulladás, vagy a szervezet egészét érintő / pl. [magas vérnyomás]?, terhességi vérmérgezés]/ betegség miatt)

 

 

Tünetek

Hirtelen nagy mennyiségű úszkáló, repkedő, sötét homályok, "fekete függöny" látása, fényvillanások észlelése, látótérkiesés. Jelentős látásromlás akkor alakul ki, amikor az éles látás helye ([sárgafolt]?) is leválik. 

Tünetek észlelésekor mihamarabb forduljunk szemorvoshoz, mert az elhanyagolt retinaleválás részleges vagy teljes vakságot okozhat!

 

 

Kezelés

Az időben felfedezett betegség műtéttel gyógyítható, aminek célja a szakadások elzárása. Ezután a folyadék az ideghártya alól felszívódik, és a retina visszafekszik az alapjára. 

Sajnos vannak olyan típusú retinaleválások is, amelyeknél a gyógyulási arány 30-40%-os, de az esetek jelentős részében tartós gyógyulás érhető el.  

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!