Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Orvosilag az idegösszeroppanás mint betegség nem létezik, mindössze egy hétköznapi gyűjtőneve néhány tünetcsoportnak, mely ezen betegekre jellemző.

 

Az idegösszeroppanás nem más, mint amikor az ember idegei elérik tűrőképességük határát, melynek hatására időről-időre általában visszatérően a beteg dührohamok, vagy sírógörcsök formájában tör ki.
Magában foglalja a depressziót, a túlzott aggodalmat és a [bipolaritás]? hangulatzavart. Az idegösszeroppanás tulajdonképpen egy pszichózis, mely azt jelenti, hogy a beteg a valóságtól súlyos mértékben elszakad. Világát egy álomszerű állapotban éli meg, melynek nem feltétlenül van valóság alapja. Előfordulhat, hogy a valóságból kiragad egy részletet, felnagyítja, és teljes világképet alkot belőle.

 

Tünetek:

Az idegösszeroppanás felismerése általában egy időben történik a betegség tényleges jelentkezésével. Ahogy a nevében is benne van, a beteg hirtelen roppan össze, sokszor mindenféle előjel nélkül. Ez az összetörés pedig lehet egyszeri, de általában egy tartós folyamatot takar.

 

Jellemző tünetek:

  • túlzottan nyomasztó gondolatokba mélyedés
  • negatív érzelmek elhatalmasodása a beteg felett
  • álmatlanság vagy [aluszékonyság]?
  • a józan ész feletti kontroll elvesztése
  • ítélőképesség elvesztése
  • dühkitörések
  • feszültség, idegesség


Az idegösszeroppanás, akárcsak a legtöbb lelki betegség, az ember tűrőképességétől függ, mely egyénileg is változó, ezért bármi kiválthatja, ami túllépi ezt a szubjektív határt.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!