Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Idült horghurut akkor áll fenn, ha két egymást követő év legalább három hónapjának csaknem minden napján köhög és és hörgőváladékot ürít a beteg. A köpet csak nyálkából áll, de genny is előfordulhat benne, ha a légutak baktériumokkal fertőződtek.

 

Ha valaki hosszú időn át ingerlő hatású anyagot lélegez be, idült hörghurut származhat belőle. E [betegség]? leggyakoribb oka a dohányzás, de az is előidézheti, ha a [levegő]?ben sok a por, izgató hatású [gáz]? és egyébb [szennyeződés]? van. Az idült hörghurut korai szakaszában (egyszerű idült hörghurut esetén) nem a légúti gyulladás, hanem a hörgők nyálkahártyája és a hörgőfalban levő mirigyek által kiválasztott [nyálka]? okozza a panaszokat.

 

A fehéres vagy víztiszta nyálka köhögésre ingerel. Ehhez gyakran bakteriális fertőzés és gyulladás társul, s ilyenkor már sárgás vagy zöldes váladékot köhög fel a páciens, amely nyálka és genny keveréke (ez a nyálkás-gennyes hörghurutra jellemző).

 

Vannak emberek, akik folyamatosan lélegeznek be izgató hatású anyagokat, ezért a kis légutaik is megbetegszenek. Ez előmozdítja a gyulladás terjedését és a kis hörgők falának hegesedését. Emiatt a légutak szűkülnek, s ez korlátozza a levegő áramlását (ilyenkor idült elzáródásos hörghurut áll fenn). A betegnek ezért egyre fokozódik a [légszomj[a. Az idült hörghurutot okozó ingerlő hatású anyagok rendszerint a tüdőhólyagocskákat is károsítják és tönkreteszik, s ez Đtüdőtágulás[ra vezet, amelyben tovább fokozódik a légzési nehézség. Ha az idült hörgurut és a tüdőtágulás asztmával társul, asztmás hörghurutban szenved a beteg.

 

Az említett idült légúti betegségeket [szívelégtelenség]? kialakulása is súlyosbíthatja. Ezek együtt teljes munkaképtelenséghez vezethetnek.

 

Minthogy a kis légutak és a tüdő károsodását nehéz vagy nem is lehet megszüntetni, ahhoz, hogy ne váljon súlyossá a betegség, abba kell hagyni a dohányzást, de el kell kerülni a légutakat izgató egyéb anyagok belélegzését is. Az idült hörghurut korai szakaszában teljesen elmúlhatnak a panaszok, ha a páciens felhagy a dohányzással. A későbbi szakaszokban azonban már antibiotikumokkal, [gyulladásgátló]? és hörgőtágító gyógyszerekkel kell kezelni a beteget, akinek többletoxigén belélegzésére is szüksége van.


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!