Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: infarctus (infarctus) = érelzáródás miatt kialakuló szöveti elhalás

 

A köznyelvben az infarktus alatt valamilyen életveszélyes szívrohamot értenek. Orvosi értelemben infarktusról van szó, ha az artériák elzáródása következtében a csökkent vérellátás – ami egyben a szöveti oxigénellátást is eredményezi –  miatt szöveti sejtelhalás alakul ki. Amikor ez a folyamat a szívben játszódik le szívizominfarktusról beszélünk.Infarktus

 

Szívizominfarktus:

Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben létrejövő vérrög, trombus. Az érelmeszesedés miatt beszűkül a véráram területe, ami csökkenti a szövetek vérellátását. A szívizomzat vérellátásának csökkenése típusos mellkasi fájdalmakat, ún. anginás rohamokat idéz elő, amelyek évekkel megelőzhetik a szívizom infarktusát.

 

Tünetei:

A tünetek jellege alapvetően függ a beteg korától, egészségi állapotától és egyéb betegségeitől. A szívizominfraktus esetén eleinte a tünetek megegyeznek az angina pectoris tüneteivel, de míg ez percekig fenálló roham, addig az infarktusnál a tünetek akár órákig is fennállnak.

Infarktusos tüneteket produkáló beteget azonnal kórházba, lehetőleg valamelyik szívgyógyászati centrumba kell szállítani. Szívkatéterezés segítségével a vérrögöt eltávolítják, a szűkületet kitágítják és szükség esetén az összeszűkülést akadályozó fémhengert (stentet) helyeznek a koszorúérbe.  
 

Sejtelhalás és a szívelégtelenség:

Szívizominfarktusnál az elhalt szívizomsejtek miatt a szív teljesítménye csökken, különböző mértékű szívelégtelenséget okozva. Ha a sejtelhalás a szívizomzat 10%-ának elvesztésével jár, az még nem okoz zavaró szívelégtelenséget, 10-20% között a teljesítőképesség csökken, 20-30% között már a mindennapi életvitel is nehézségbe ütközik, 30-35% között a nyugalmi keringés ellátása is nehéz, míg 40% fölötti szívizompusztulás esetén gyors keringésösszeomlás, ún. kardiogén sokk jön létre.

 

A szívizominfarktus (myocardiális infarktus), mellett igen gyakori a szintén érelmeszesedés okozta agyvérzés, más néven stroke vagy cerebrovasculáris infarktus. A végtagokon elhelyezkedő, perifériás artériák elzáródása olyan szövetelhalást, később üszkösödést okozhat, amely elkerülhetetlenné teszi a végtag amputációját.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!