Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: episcleritis (episzkleritisz)

 

A szem ínhártyájának súlyos gyulladása, mely erős, szaggató jellegű fájdalommal jár. Az ínhártya a [szemgolyó]?t kívülről körülvevő tömör, rostos réteg, amelynek az elülső részét áttetsző kötőhártya fedi. Gyulladás esetén a beteg szem vérbő, könnyezik, fényérzékeny lesz.

 

 

Az enyhe, csomós ínhártyagyulladás néha e hártya felszíni rétegében alakul ki, s legtöbbször allergiás eredetűnek vélik. Általában reagál a kortikoszteroidos szemcseppekre vagy a szájon át szedhető kortikoszteroidokra, de elmúlása után kiújulhat.

 

 

Súlyosabb és gyakran fájdalmasabb ínhártyagyulladás társul autoimmun betegségekhez, pl. a Chrohn-betegséghez, reumás ízületi gyulladáshoz vagy más kötőszöveti betegségekhez. Olyan esetek is vannak, amikor semmilyen okot nem sikerül kimutatni.

 

 

Az ínhártya mélyebb részének gyulladása az egyik vagy mindkét szemen kialakulhat.

 

 

Ha sikerül a kiváltó okát megszűntetni, a beteg meggyógyul. Ismeretes azonban idült, súlyosbodó ínhártyagyulladás is. Ha a gyulladás során látásromlás következik be, az rendszerint maradandó.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!