Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A cukorbetegek egy csoportjánál inzulin-adagolásra van szükség. Az inzulinkészítmények inzulintartalmát nemzetközi egységekben (NE) adják meg. A különböző inzulinkészitményeket leggyakrabban bőr alá fecskendezve adagolják. A cukorbetegek terápiájában használt inzulin készítményeket eredetük (állati, emberi) és hatásprofiljuk (gyorshatású, ultragyorshatású, középhatású, hosszú hatású inzulin vagy közepes és gyorshatásúak keveréke) szerint csoportosítják. A legtöbb cukorbeteget humán (emberi) inzulinnal kezelik. A korábbi humán inzulinféleségeket sertés inzulinból, kémiai aminosav-cserével, szemiszintézissel termelték. A ma használatos humán inzulinok különböző génsebészeti módszerekkel készülnek.

 

Az inzulinoldatokat injekció formájában kell a szervezetbe juttatni, a beteg önkezelését jelentősen megkönnyítik korszerű, könnyen kezelhető különböző inzulinadagoló készülékek. Az inzulininjekciót a has bőrredőjébe szokták adni, de a beadási helyeket érdemes változtatni.

 

A leggyakrabban használt inzulinadagoló készülék az ún. inzulin toll (pen). Ez egy toll méretű kis adagoló, melyben egy patronban található az inzulin, ami egy nagyon vékony tű segítségével a kívánt dózisban juttatható be a bőr alá. Az inzulin toll kényelmesen alkalmazható, főleg olyankor, ha a betegnek útközben, az otthonán kívül, napközben többször is adnia kell az inzulint. Egy másik elérhető eszköz az inzulinpumpa. Ez egy kicsiny tartályból folyamatosan adagolja az inzulint a bőr alá szúrt, kis tűn keresztül. Előre meghatározott időben, vagy szükség esetén (étkezés előtt) lehetőség van nagyobb adag inzulin befecskendezésére is. A pumpával lehet leginkább megközelíteni az egészséges szervezet inzulin termelését. Kísérletek és klinikai vizsgálatok folynak újabb adagolási formák hatékonyságával kapcsolatban, így az inhalációs inzulin, az orrspay vagy a nem lebomló, orálisan adagolható inzulin alkalmazásra.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!