Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az ízérzékelésről többet tudunk, mint a szaglásról, és a kutatók egyetértenek abban, hogy négy alapíz létezik: édes, sós, savanyú és keserű. Valójában az ízlelésnek tulajdonított érzékleteink kifinomultságát jórészt szaglásunknak köszönhetjük.

 

Közismert, hogy ha valaki nagyon náthás, és ezért nem érzi a szagokat, akkor az ennivalót is ízetlennek érzi, mert kizárólag a nyelvét érő kémiai ingerekre hagyatkozhat. Kísérletileg kimutatták, hogy önmagában a nyelv nem képes különbséget tenni a reszelt nyers alma és a reszelt nyers krumpli között.

 

Az ízlelés hasonlít a szagláshoz abban, hogy kémiai anyagok ingere váltja ki. Ahogy szagérzetet úgy ízérzetet is csak vízben oldódó részecskék kelthetnek. a szilárd táplálék ízét az után érezzük, miután a nyál feloldotta. A só ízét nagyon hamar megérezzük, mert a só könnyen oldódik a nyálban, az összetettebb molekulájú anyagoknak azonban hosszabb idő kell az oldódáshoz, ezért csak később kezdjük érezni az ízüket, mint a sóét.

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
ízlelés , Nyelv , száj
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!