Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az izmok gyulladásos elváltozását okozhatják kórokozók és ismeretlen eredetű, feltételezhetően a szervezet védekező rendszerében kialakult zavaron alapuló (autoimmun) folyamatok is.

A fertőzéses izomgyulladás általában súlyosabb sebben alakul ki, ahol szennyeződés kerül a károsodott szövetek közé. A legsúlyosabb panaszokat a [Clostridium]? nevű baktériumok okozzák, melyek a földdel szennyezet sebekben szaporodnak. Az általuk kiváltott elváltozás a gázgangréna, ami az izom nagyterületen való elhalását hozza létre.
Autoimmun betegségekben is gyakori az izomszövetek gyulladása. Több olyan kórkép is ismert, mely elsődlegesen az izomszövetet érinti, például az ún. [polymyositis]?, a [dermatomyositis]?, valamint a [zárványtestes myositis]?.

Tünetei:
- Fertőzéses esetekben az adott területen az izom duzzadt, erősen fájdalmas, vörös és meleg. Ha egy sebben alakult ki a fertőzés a seb alapja gennyes és kellemetlen szagú. Mozgásra a fájdalom fokozódik. Gyakori a magas láz.
- Autoimmun betegségekben a panaszok kifejlődése lassabb. Az izom kezdetben gyengébb, hamarabb elfárad, esetleg fájdalom alakul ki benne. Sokszor csak hosszabb idő eltelte után erősödnek a panaszok.

Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot kérhet. A fertőzéses esetekben a fertőzés helyéről kórokozó tenyésztést kell kérni. Szükség lehet a vérvizsgálat során egyes, az izomleépülésre jellemző autoantitestek, valamint további olyan enzimek (az ún. CK – creatin kináz) vizsgálatára, amelyeknek szintje jelzi az izomkárosodás mértékét. Az érintett izomból mintavétel is történhet, mely a diagnózis igazolására, az izomkárosodás mértékének kimutatására szolgál.

A terápia diagnózis alapján személyre szabott. Mind az alkalmazandó gyógyszereket, mind azok pontos dózisát, mind pedig a kiegészítő terápiás lehetőségeket az izomgyulladás jellege, és az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján egyénre szabva állapítják meg az orvosok. A fertőzéses izomgyulladás veszélyes betegség, kezeletlen esetben rövid időn belül súlyos szövődményeket -visszafordíthatatlan izomkárosodást, tályogot, valamint vérmérgezést - okozhat.
Autoimmun betegségekben az izomgyulladás általában lassúbb lefolyású, de folyamatosan rosszabbodik az idő előrehaladásával.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!