Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: articulatio (artikuláció)

 

Az ízületek biztosítják a csontos vázrendszer mozgását. Az egymással kapcsolódó rostos szövetből álló ízületi tok tarja össze. E tok belső rétege választja ki azt az íznedvet, amely nedvesen tartja az ízületet s táplálja az ízületi porcot.

 

 

Az ízületet szalagok erősítik. Bizonyos szalagok az ízületi tok megvastagodott részei, míg mások a csontokhoz rögzülnek. Például a térdízület keresztszalagjai nagyon erős rostos kötegek, amelyek elkülönülnek a térd ízületi tokjától.

 

 

Az ízületi tokok és szalagok kötőszöveti rostokból állnak. Míg az ízületi tokok rostjai véletlenszerűen helyezkednek el, addig a szalagokban levő rostok tömötten és párhuzamosan haladnak egy irányba. Ez az elrendeződés fénylővé és a haladási irányban nagy szakítószilárdságúvá teszi a rostokat. Előfordulnak olyan sérülések, hogy a csontok előbb törnek el a szalagok elszakadásánál.

 

 

Az ízületek [tükrözés]?sel vizsgálhatók. Ennek során vékony csövet dugnak az ízületbe, amelyen át kép jut el az ízület belsejéről a műszer képernyőjére. A tükröző eszközzel kisebb sebészeti beavatkozások végezhetők az ízületben, és szövetminta is vehető az ízületi tok belső hártyájából.

 

 

Amikor az ízület kificamodik, a szalagok túlfeszülhetnek, vagy elszakadhatnak. Ha az ízületet hosszú ideig rögzítik, pl. begipszelik, az ízületi tok és szalagok összehúzódnak és merevvé válnak, s ez akadályozza az ízület mozgását, amikor leveszik a gipszet. Fizikoterápia és a szalagok nyújtása segíti az ízületet abban, hogy visszanyerje eredeti mozgékonyságát.

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!