Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szív két pitvarból (jobb pitvar, bal pitvar) és két kamrából (jobb kamra, bal kamra) áll. A pitvarok fogadják a vénákból érkező vért és továbbítják azt a kamrákba.Emberi szív


Jobb pitvar:

A jobb pitvar két részből áll, melyek különbözőek és fejlődéstanilag eltérő eredetűek. A sima felszínű, hátrébb levő rész a sinus venarum cavarum. Felülről ebbe nyílik a vena cava superior, alulról pedig a vena cava inferior. A vena cava inferior-tól balra ömlik be a sinus coronarius, mely elvezeti a szív vénás vérét a jobb pitvarba. Ennek nyílásánál van a Thebesius-féle billentyű, vagyis a valvula sinus coronarii. Billentyűje a vena cava inferior-nak is van. Neve: Eustach-féle billentyű, vagy valvula venae cavae.


A másik, előredomborodó rész a pitvar igazi ürege. ez adja a jobb fülcsét, más néven auricula dextra-t. Felszíne egyenetlen. Kívülről határbarázda, belülről izmos beboltosulás választja el a sinus venarum cavarumtól. Itt találhatóak a fésűizmok, melyek a crista terminalisról erednek. Ezek kis izomnyalábok.


A pitvarok között egy sövény helyezkedik el, melynek a jobb pitvar felé eső része vékony falú, hártyaszerű. Rajta egy bemélyedt ovális terület a fossa ovalis található. Magzati szakaszban ez a sövény nyitva volt a két pitvar között, így a jobb oldalról közvetlenül a balba jutott a vér. Születés után ez összezáródik. Azonban néhány esetben ez nyitva marad. Mindaddig ennek nincs jelentősége, amíg a bal pitvarban nagyobb a nyomás.


A jobb pitvar és a jobb kamra között található az ostium atrioventriculare dextrum nevű szájadékban egy vitorlás, háromhegyű billentyű a valva tricuspidalis, ami megakadályozza a kamrai szisztolé alatt a vér visszaáramlásást a pitvarba.

 


A szócikkhez társított címkék:
pitvar , Szív , véráram
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!