Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: strabismus (strabizmus)

 

A kancsalság előfordulási típusaiA két szem tengelyállásának különbsége. Oka egy vagy több szemmozgató izom bénulása, melyet az ellátó ideg károsodása okoz. A szemmozgások csökkentek, kettőslátás alakul ki. A hátterében nemcsak szemizombénulás, hanem a szemizmok különböző összehúzódási képessége is állhat, melynek az oka központi idegrendszeri rendellenesség.

 

A kancsalság lehet divergáló (összetartó - A), konvergáló (széttartó - B) vagy vertikális (függőleges - C,D). Ilyenkor az egyes szemizmok működése megtartott.

 

A rejtett kancsalság esetén a központi idegrendszer helyreállítja az eltérésből származó kettőslátást, emiatt ritkán okoz tüneteket, inkább csak előrehaladott esetekben.

 

Mivel a kancsalság hátterében súlyos ideggyógyászati betegség is állhat, kivizsgálása fontos.

A kancsalság kezelése 

Ha nem kezelik, végleges látásromlás alakulhat ki, illetve az esetleges ideggyógyászati betegséget is gyógyítani kell. Korrekciós szemüveggel, kontaktlencsével, szemtornával, botulinus toxinnal, vagy sebészi beavatkozással ez a zavaró tünet korrigálható.

 

A kancsalság ellenes műtét 

Kancsalság ellenes műtéttől a látás nem változik, nem javul, de nem is romlik. A kancsalság kezelésének gyermekkorban van igazán értelme, 6 éves kor alatt még megoldható a párhuzamos látás, ám a fénytörésen ekkor sem lehet változtatni.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
kancsalság

A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!