Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A köldöksérv az újszülöttek köldökkapujának lassabb bezáródása esetén jelentkező hasfali kiboltosulás. 


Akár nem túl erős sírás vagy préselés következtében is a hasűri nyomás a köldök felé belet tolhat, ami a köldököt lezáró hasfalrészlet gyengesége miatt hajlamos kidomborodni, így változatos méretű köldöksérv keletkezhet. Gyakori, ártalmatlan állapot, általában minden ötödik újszülöttnél megfigyelhető, koraszülötteknél még gyakoribb. Köldöksérv
A kisebb köldöksérv magától záródik, legtöbbször az első év vége felé, amikor az álló testhelyzet következtében a hasizomzat megerősödik. Méretétől függően záródása későbbre is tolódhat, műtétre csak 5-6 éves korban is fennálló sérv esetén lehet szükség.

Felnőttkori köldöksérv esetén mindig szerzett sérvről beszélünk. A szerzett sérv keletkezését több tényező segíti elő, mint a jelentős testsúlyfelesleg, tartós köhögés, székrekedés, vastagbéldaganat, az idősödő korban az izomszövet sorvadása, nehéz fizikai munka, hirtelen fogyás de veleszületett alkati tényező is. Ilyen értelemben a sérvhajlam öröklődhet is. Oka a hasfal túlzott igénybevétele, kitágulása. Gyakran alakul ki hölgyeknél a terhesség alatt, illetve mindkét nemben nagyfokú elhízás következtében, amikor a hasüregben lerakódó zsír által megnövelt hasűri nyomás vezet a kialakulásához.
Elsősorban fizikai erőkifejtéskor okoz panaszokat, de nagyobb sérveknél, ahol már bélszakaszok is a tömlőbe kerülhetnek, akár bélmozgás-zavar is létrejöhet.

Tünetei: a köldök felett a bőr elvékonyodik, kitágul, elhanyagolt esetekben ki is fekélyesedhet.
Szövődményei lehetnek:

    * Gyulladás, kifekélyesedés,
    * Kizáródás,
    * Székletpangás,


A kezelés végső lehetősége a műtét. Enélkül a sérvtömlő fokozatosan növekedni kezd, és előbb utóbb a sérv kizáródik, vagy akár ki is lyukadhat, sürgős, életmentő beavatkozást téve szükségessé. Míg az elektív (választott időpontban történő) műtétek szövődményaránya igen alacsony, életmentő beavatkozások esetén ezekkel komolyan számolni kell. Szövődménymentes esetben a műtét kb. fél órát vesz igénybe, a hazamanetel a műtétet követő kb. 4.-5. napon megtörténhet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!