Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: dacryocystitis (dakriocisztitisz)

 

A könnytömlő egy kis üreg, ahova a könny összegyűlik és elvezetődik. A könnytömlő gyulladás a könnytömlőből az orrüregbe vezető könnycsatorna elzáródása miatt alakul ki.
A gyulladás felléphet hirtelen, vagy lassabban is kialakulhat. Heveny gyulladás esetén vörössé, duzzadtá és fájdalmassá válik a könnytömlő körüli terület. Bevörösödik a szem, könnyezik és genny ürül belőle. Megnyomva a szemet a genny fellelhető a belső szemzugban, az orrhoz közel. Általában lázzal is jár.
Általában enyhe gyulladásról beszélünk, de előfordulhat, hogy a fertőzés következtében a könny bennreked a könnytömlőben. A megnagyobbodott, folyadékkal teli könnytömlő neve: mukokele. Kialakulhat tályog, ami utat tör magának a bőr felé és kiürül.


A könnytömlő gyulladás kezelése:
Meleg borogatással segíthetjük a gyógyulást és orvosi utasításra antibiotikum és fertőtlenítőszerek alkalmazásán alapuló gyógyszeres kezelés is elengedhetetlen néhány esetben.
Amennyiben a könnyezés a kezelés ellenére is folytatódik, a könnyzacskó állandóan eldugul, vagy ha idült kötőszöveti gyulladás és a szaruhártya elfekélyesedésének veszélye áll fenn, akkor sebészeti beavatkozás szükséges.
 


A szócikkhez társított címkék:
genny , gyulladás , könny , mukokelé , szem
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!